سایت جامع زردی نوزاد

سایت زردی بلاگ، ارائه مقالات معتبر درباره زردی نوزاد (نحوه جلوگیری از زردی، درمان زردی، اطلاعات جامع از دستگاه زردی نوزاد و...)

سایت جامع زردی نوزاد

سایت زردی بلاگ، ارائه مقالات معتبر درباره زردی نوزاد (نحوه جلوگیری از زردی، درمان زردی، اطلاعات جامع از دستگاه زردی نوزاد و...)

انواع زردی در نوزادان

انواع زردی نوازدان

زردی فیزیولوژیک (طبیعی) و انواع آن :

که بسیار رایج و شایع است  که معمولا در روزهای ۲ تا ۶ تولد بروز میکند و در عرض هفته اول و دوم با پیگیری والدین برطدف میشود

زردی ناشی از نقص شیردهی  :

که به دلیل ناکافی بودن شیر مادر به وجود می اید و مادر تلاش کافی در جهت ترشح بیشتر شیر از سینه خود ندارد و کودک اغلب گرسنه میماند

زردی فیزیولوژیک ناشی از ناتوانی کبد در دفع بیلی روبین:

کبد کودک تازه متولد شده ممکن است توانایی کافی در دفع بیلی روبین را نداشته باشد و باعث شود بیلی روبین در بدن باقی بماند و رسوب پیدا کند و زردی را بوجود اورد.

زردی فیریولوژیک ناشی از نارس بودن کودک :

اگر مدت زمانی که نوزاد داخل رحم مادر هست کمتر از ۳۷ هفته باشد یا نوزاد با وزن کمتر از ۲/۵۰۰ کیلوگرم به دنیا امده است  نوزاد را نارس یا پره مچور مینامیم که یکی از علل ایجاد زردی است.

در کل زردی فیزیولوژیک اگر اصولی و به موقع درمان شود بی خطر است .

زردی پاتولوژیک و انواع آن:

همانطور که در بالا توضییح داده شد زردی روز اول نوزاد پاتولوژیک نام دارد و انواع ان به شرح زیر است.

انواع زردی نوازد

زردی پاتولوژیک ناشی از ناسازگاری خونی :

گروه خونی افراد به  دودسته Abo و Rh  تقسیم میشوند هر فردی یکی از گروه های a, b, c هست

و همچنین دسته rh به دو گروه مثبت و منفی هم تقسیم میشود ‌.

که به دلیل عدم تطابق گروه خونی مادر و نوزاد  (تفاوت گروه خونی  ABO یا RH) این زردیاتفاق می افتد

مثلا ریسک زردی در کودکی که گروه خونی a یا b که  مادرش o  هست بیشتر است.

این زردی زمانی اتفاق می افتد که گروه خونی مادر و نوزاد متفاوت است و سیستم ایمنی بدن مادر انتی بادی علیه نوزاد ترشح کند و گلبول های قرمز خون نوزاد را از بین ببرد و این باعث یک تجمع ناگهانی از بیلی روبین در بدن نوزاد میشود این زردی در روز اول تولد رخ میدهد که امروزه شیوع ان کنترل شده و با تزریق ایمونوگلوبولین   Rh به مادر ظرف ۷۲ ساعت بعد زایمان میتوان مانع تولید انتی بادی های خطر افرین شده.

زردی پاتولوژیک ناشی از عفونت مثل سپسیس و هپاتیت.

زردی پاتولوژیک ِطول کشیده :

نوزادانی که زردی انها بیشتر از دو هفته به طول بیانجامد جزو زردی پاتولوژیک محسوب میشود و نیاز به بررسی توسط متخصص مربوط دارند.

زردی پاتولوژیک ناشی از فاویسم یا پرخونی :

که از مادران  Iugr  یا دیابتی یا مادرانی که مشکل تیروئید دارند متولد میشوند و حتما باید توسط متخصص چک شود

http://zardinozad.ir/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%B2%D8%B1%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%86%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D8%A7%D9%86/

اجاره دستگاه زردی به چه صورت است؟

دستگاه زردی نوزاد یا همان دستگاه فتوتراپی که در واقع وسیله ای است که با تابش نور مخصوص به بدن کودکموجب شکسته شدن بیلی روبین تجمع یافته در زیر پوست نوزاد میشود وباعث شکسته شدن بیلی روبین شده و از طریق مدفوع دفع میشود .
در طول درمان ارسال دستگاه های تمام پیشرفته و مدرن درب منزل شما بهمراه کارشناس مجرب و کار آزموده که بعد از ویزیت نوزاد شما مشاوره های لازم جهت چگونگی کار کرد دستگاه مخصوص نوزاد شما و نحوه درمان را به صورت عملی به والدین اموزش میدهد و پس از تحویل و اجاره دستگاه زردی نوزاد در بیست و چهار ساعت شبانه روزی تیم پزشکی ما آماده پاسخگویی سوالات پیش آمده مربوط به درمان و عملکرد دستگاه هستند یعنی والدین کودک از طریق تماس تلفنی با کارشناس و پزشک مربوطه تمام مسائل را درمیان خواهند گذاشت ، تمام این اقدامات جهت اسایش خاطر والدین فراهم شده از بابت اینکه کوچکترین نگرانی از روند درمان نوزادشان نداشته باشند و با خیالی اسوده در منزلشان تحت نظر تیم پزشکی ما نوزادشان را درمان کنند.

شماره تماس جهت مشاوره و سفارش :  ۰۹۳۳۳۹۴۴۸۶۵

دستگاه های ارائه شده انواع مختلفی هستند از پایه دار تاشو با لامپهای قدیمی و جدید گرفتهتا پیشرفته ترین دستگاهای سه بعدی که بدون چشم بند کار درمان را به بهترین شکل انجام میدهند در مطب موجود هست.

دستگاه زردی نوزاد در منزل

قیمت های مختلف دستگاه فتوتراپی و اجاره دستگاه زردی نوزاد

همانطور که توضیح داده شد دستگاه ها انواع مختلفی دارد و لامپ های آن به دو صورت قدیمی و جدید ارائه میشوند نکته حائز اهمیت در دستگاه سن لامپها مدت زمان استفاده ی ان در هر دستگاه میباشد ، اگاه باشید دستگاهی که سن لامپ های ان و عمر مفیدش به پایان رسیده باشد صد درصد لامپهای ان باید تعویض شود چون خاصیت درمانی دستگاه از دست رفته است اما لزوما همه ی افرادی که به صورت انفرادی و بدون هیچ تخصصی و هیچ مکان ثابتی دستگاه های زردی اجاره میدهند به این مهم عمل نمیکنند ودلیل اینکه قیمتهای فوق العاده پایین برای بهای دستگاه میشنوید بی دلیل نیست.


بیشتر بخوانید : چطور درجه زردی نوزادمان را بسنجیم؟



و لازم به ذکر است نگهداری و استهلاک دستگاه و هزینه استریلیزاسیون بعد از هر بار استفاده و تعویض لامپها همگی هزینه های جانبی در نظر گرفته شده هستند پس در صورت شنیدن قیمت های خارج از عرف حتما تحیقات لازم را به عمل اورید چون شما بعنوان والدین هیچ سررشته و تخصصی ندارید تنها راه حل موجود این است که فقط و فقط به مراکز و افرادی که دارای تیم تخصصی و پزشکی هستند و در محل و مکان مشخصی استقرار  دارند اطمینان کنید که جدا از هزینه زمان و وقت و مالی ؛ جان کودک خود را در معرض خطر قرار ندهید و درصد عوارض زردی را بالا نبرید‌ 

درجه بسیار خطرناک زردی چند است ؟!

حد خطرناک بودن زردی در نوزاد بستگی به سن، وزن، نارس یا به‌موقع دنیا آمدن او دارد. به‌طور مثال اگر نوزادی با وزن سه و نیم یا چهار کیلوگرم و پس از ۹ ماه به دنیا آمده باشد و میزان بیلی‌روبینش هم ۱۲ باشد، این میزان بیلی‌روبین برای این نوزاد سالم، طبیعی است و مشکلی ایجاد نمی‌کند و بیلی‌روبین ایجاد شده نیز از طریق کبد دفع می‌شود. حالا اگر نوزادی با وزن دو کیلوگرم به‌دنیا بیاید و درواقع نارس باشد، درصورتی‌ که میزان بیلی‌روبین او ۱۲، ۱۳و ۱۴ باشد برای این بچه خطرناک است و باید تحت درمان قرار بگیرد. این درحالی است که همین میزان بیلی‌روبین همان‌طور که گفته شد برای کودک سالمی که با وزن طبیعی و پس از دوره کامل بارداری به‌دنیا آمده است، مشکلی ایجاد نمی‌کند.
حالا اگر میزان بیلی‌روبین نوزاد بین ۱۷ تا ۲۰ باشد، این از نظر ما خطرناک است، چون احتمال رسوب در مغز وجود دارد و با رسوب بیلی‌روبین، نوزاد دچار عقب‌ماندگی ذهنی می‌شود. نوزادانی که بیلی‌روبین بالایی دارند، باید زیرنظر متخصص باشند و زودبه‌زود مورد بررسی قرار بگیرند. البته احتمال اینکه زردی نوزاد بالای عدد ۲۰ شود بسیار کم است و از هر ۱۰۰ بچه‌ای که به‌دنیا می‌آید، تنها ممکن است چهار یا پنج کودک با بیلی‌روبین بالای۲۰ درگیر شوند.

درجه زردی نوزادان

عوارض و خطرات زردی نوزاد

اگر مقدار بیلی روبین سرم خون نوزاد کم باشد، مشکلی نیست و ضایعه‌ای به بار نخواهد آمد؛ ولی اگر تخریب گلبول‌های قرمز وجود داشته باشد و مقدار بیلی روبین هم زیاد باشد (بیشتر از ۲۰ میلی گرم در صد میلی لیتر خون)، این ماده روی سلول‌های مغز اثر گذاشته و موجب ایجاد ضایعات جبران ناپذیری می‌شود که به آن کرنیکتروس می‌گویند.
 
اثر سمی ماده بیلیروبین روی سلول‌های مغز نوزاد در همان هفته‌های اول تولد ظاهر می‌شود، به طوری که نوزاد بی حال شده، شیر نمی‌خورد و به تدریج دچار انقباضات عضلات، اختلال در درک، تکلم و شنوایی می‌گردد.
 
اگر مادر، نوزاد خود را زود نزد پزشک ببرد و مقدار بیلی روبین سرم خون او بیش از ۲۰ میلی گرم گزارش شود (در نوزادان نارس و مبتلا به بیماری‌های دیگر با مقدار کمتر)، پزشک بلافاصله خون نوزاد را با خونی که با او سازگار باشد، تعویض می‌نماید. با این عمل، مقدار زیادی از بیلی روبین از خون و بافت‌های بدن او خارج می‌گردد.

تاثیر تغذیه مادر بر زردی نوزاد چیست؟

به نظر نمی رسد که نوع تغذیه مادر، بر میزان زردی نوزاد تاثیری چشمگیری داشته باشد. لذا توصیه به خوردن غذاهای گرمی یا سردی، اغلب بیفایده است. بهترین راه پیشگیری از زردی نوزادی، توصیه به شیردهی مکرر با شیر مادر است. شیردهی مداوم، سبب افزاش دفع مدفوع و نیز افزایش دفع زردی می شود.

البته در مطالعه خانم دکتر فاطمه قطبی و همکاران در سال ۱۳۸۵ مشخص شد که مصرف ۳۰ میلی لیتر از محلول حاوی ۵ گرم شیر خشت (استخراج شده از گیاهان جنس cotoneaster) به صورت روزانه در سه نوبت می تواند به صورت قابل توجهی باعث کاهش زردی نوزاد و نیز کم شدن طول مدت بستری شدن نوزاد در بیمارستان می شود.

درجه زردی نوزادان در چه رنجی خطرناک است؟


ادویه برای مادر ممنوع است؟
بله درست است. استفاده از ادویه‌ها و به‌خصوص ادویه‌های تند چون فلفل، التهاب یا تخریب سلول‌های کبدی را همراه دارد. طبع صفرا گرم و خشک است و نوزاد نمی‌تواند این طبع را تحمل کند، حال اگر مادر ادویه مصرف کند، این ماده درشیرش ترشح می‌شود و پوست نوزاد رو به زردی می‌گراید. به‌طور کلی تمام ادویه‌های تند و سوزاننده مضر هستند و نباید مصرف شوند.

مادران شیرده چه بخورند؟
ابتلا به زردی به نوع تغذیه مادر بستگی دارد. تغذیه‌ای که نوزاد پس از تولد قرار است داشته باشد، با تغذیه‌ای که می‌خواهد با شیر مادرش داشته باشد فرق می‌کند. غذایی که مادر از آن استفاده می‌کند، به‌طور مستقیم در شیر او ترشح می‌شود و نوزاد از شیری که حاوی انواع و اقسام مواد است، استفاده می‌کند. هرچه مادر غذای دیر هضم‌تر همچون کله‌پاچه یا موادی همچون بادمجان استفاده کند، باعث بروز زردی بیشتر در نوزاد می‌شود.
افرادی هستند که پس از زایمان به اینکه قوت ازدست رفته بدن‌شان را به‌دست بیاورند، از چنین غذاهای دیرهضمی استفاده می‌کنند. از سوی دیگر اگر طحال بدن، هضم مواد را به‌طور ناقص انجام دهد، طبعا روی کیفیت شیری که مادر قرار است به نوزادش بدهد، تاثیر خواهد گذاشت. حالا اگر از مواد دیرهضم در این دوران کمتر استفاده کند، طبعا میزان بروز زردی نیز کمتر خواهد بود.
 
مادرها پیاز و سیر بخورند؟
در صورتی‌که پیاز و سیر به شکل خام استفاده شود، سبب بروز زردی می‌شود اما اگر پخته شود، مشکلی ایجاد نمی‌کند.

چگونه می توان زردی نوزاد را درمان کرد؟

اگر کودک شما مبتلا به زردی به نظر می رسد ممکن است پزشک انجام آزمایشاتی را برای اندازه گیری سطح بیلی روبین در خون و تشخیص ضرورت درمان پیشنهاد نماید. اگر کودک، رسیده متولد شده و از سایر جهات سالم است، اکثر پزشکان درمان را شروع نمی کنند مگر اینکه سطح بیلی روبین بالاتر از ۱۵ میلی گرم در دسی لیتر خون برسد، از اوایل دهه ۱۹۷۰ زردی بوسیله فتوتراپی درمان می شده است.

میزان خطرناک زردی، به وزن نوزاد و سن نوزاد بستگی دارد مثلاً میزان بیلی روبین ۱۳ میلی گرم در دسی لیتر برای یک نوزاد ۲ کیلوگرمی و ۲ روزه می تواند خطرناک باشد ولی همین میزان برای یک نوزاد ۳ کیلوگرمی، ده روزه، خطرناک نیست.

در نوزاد رسیده بالاتر از سه روز، میزان بیلی روبین بیشتر از ۱۶ میلی گرم در دسی لیتر، نیاز به بستری در بیمارستان دارد. این نقطه خطر در روزهای دوم و سوم پایین تر است لذا تفسیر میزان زردی بعهده پزشک متخصص کودکان است.
اگر در نوزاد رسیده، میزان بیلی روبین به عدد ۲۵ نزدیک شود و یا از آن بیشتر شود، بیمار اغلب در معرض تعویض خون قرار دارد. عدم بستری و درمان نوزاد در این موارد بسیار خطرناک است.

اگر میزان بیلی روبین بالاتر از ۲۵ میلی گرم در دسی لیتر باشد و درمان نشود، منجر به ایجاد بیماری مهلک و خطرناکی بنام ایکتروس (رسوب بیلی روبین در مغز) می شود. این بیماری با مرگ و میر بسیار بالایی همراه است و شیرخوارانی که جان سالم برد می برند دچار اختلالات شنوائی و بیماری حرکتی در اندام ها می شود که باعث ناتوانی جدی در زندگی آینده فرد می شود.

تست زردی نوزاد در منزل، حد مجاز بیلی روبین
معمولاً کودک برای یک یا دو روز برهنه و در حالیکه چشمهایش با یک پوشش محافظ پوشانده شده است زیر نور فلورسنت قرار می گیرد. نور فلورسنت باعث تخریب بیلی روبین اضافی خون می شود. بیلی روبین های تخریب شده از طریق کبد دفع می شود.

اگر سطح بیلی روبین کودک شما آنقدر بالا نیست که نیازی به فتوتراپی داشته باشد می توانید با قرار دادن وی در معرض نور خورشید در صبح زود و یا عصر دیروقت به پائین آوردن آن کمک کنید.

اگر کودک شما دچار نوع نادر زردی ناشی از ناسازگاری خونی باشد و بیلی روبین تا سطح خطرناک بالا رود ممکن است نیاز به تعویض خون داشته باشد. ولی خیالتان راحت باشد که آزمایش خونی RH که در زمان بارداری برای آزمایش ناسازگاری Rhesus انجام داده اید شما را از احتمال وقوع ناسازگاری با نوزادتان آگاه می سازد، آنگاه به منظور پیشگیری از این مشکل آمپول آنتی روگام دریافت خواهید نمود.